Het magazijn is weer goed gevuld

Het is december en dat betekent dat het magazijn van ons distributiecentrum in Arnhem weer goedgevuld is. In de zomertijd is het magazijn soms bijna leeg. Dit komt doordat er in de zomer minder producten worden geproduceerd en gedistribueerd, waardoor er ook minder mis gaat. De producten waar iets mis mee is, worden steeds aan de voedselbank gedoneerd.

Tweede kans voor voedsel

Ondanks het duidelijke seizoenspatroon, probeert de voedselbank altijd producten te werven. In het begin van de winterperiode, begin je een duidelijk verschil te zien. Er komen meerdere producten binnen, verschillende bedrijven beginnen meer te produceren en magazijnen worden opgeruimd en voorbereid om nieuwe producten te ontvangen. In het traject van productie tot en met de consument kan er met de producten veel mis gaan. Er is in de productie 10 tot 15% uitval, bij verwerking en distributie 0 tot 10% en bij Retail 3 tot 6%. Dan moet je bij productie denken aan verkeerde receptuur, de houdbaarheidsdatum (tht) niet geprint op deksel, verkeerd etiket, etc. Bij Verwerking en distributie ligt het vaak aan verkeerde planning, marketingplannen die wijzigen of schade bij transport of distributie. Bij Retail ligt de uitval vaak bij verkeerd aantal ingekochte producten en consumentengedrag. Doordat bedrijven steeds maatschappelijker zijn ingesteld, worden producten niet meer zomaar weggegooid. Firma’s kiezen ervoor om de producten te doneren aan de voedselbank en hierdoor hebben hoogwaardige producten vaak nog een tweede kans.

Verschillende soorten producten

Het magazijn is gevuld met lang houdbare producten zoals conserven (voedsel ingemaakt in pot of blik), sauzen en soepen. Deze producten kunnen een langere periode verstrekt worden in voedselpakketten. Voor producten als melk, kaas, yoghurt en andere voedingswaren voor in de koeling geldt dit niet. Deze producten hebben maar een beperkte houdbaarheidsdatum. Ze worden ook maar enkele dagen bewaard in de koeling. Goed voedsel en voedselveiligheid staan hoog in het vaandel bij de voedselbank en daar wordt dan ook nadrukkelijk naar gekeken.