Groen lintje voor moestuin van Gerrit Smeenk

Gerrit Smeenk (87) is geëerd met het groene lintje van GroenLinks Westervoort/Duiven voor het al tien jaar belangeloos leveren van groenten uit zijn moestuin voor de voedselbank, uitgiftepunt Westervoort. 

De zonnige heldere vriesdag zaterdag 24 februari 2018 werd een feestdag voor Gerrit en Greet Smeenk uit Duiven. Onverwacht schoof een delegatie van GroenLinks de Liemers en Voedselbank Westervoort aan bij de koffie. Niet helemaal per toeval was hij binnen, want Greet zat in het complot. Meestal is hij buiten, in de winter om de siertuin te snoeien, in de zomer, vanaf mei, in de moestuin. De oogst, courgettes, spinazie, pompoenen, rabarber, spruiten en wat al niet meer, zet Gerrit bij de schuur en dat wordt in het seizoen opgehaald door Jan van der Veen en Gerda Buijs van Voedselbank Westervoort. En dat verdient een lintje!

Landelijke traditie

Ciska Wobma van GroenLinks voert het woord en roemt hen om de tien jaar, vanaf het begin van de Voedselbank, dat het echtpaar kratten groenten en aardappelen aan deze vrijwilligersorganisatie levert. Daarmee zetten zij zich in voor mensen die het voedsel goed kunnen gebruiken. “Het Groene Lintje is een landelijke traditie van GroenLinks om iemand te eren die op een duurzame en belangeloze manier zorgt voor de natuur en het welzijn van mens en dier.” zegt zij. “Die hulp is hard nodig: er zijn in Westervoort alleen al 54 gezinnen afhankelijk van de Voedselbank. Op het hoogtepunt zelfs 84 gezinnen.”

Wisselbouw

Het echtpaar woont op een mooi stekje tussen Duiven en Westervoort op de klei, naast de Horsterhof. “Er zit nog een aardig landje achter en een minikas voor de paprika’s.” zegt Gerrit. De groenten worden op de traditionele manier in wisselbouw verbouwd, met respect voor bodem en natuur.

Beiden trots

“Mag ik het in uw vest prikken?” vraag Ciska. Van mevrouw Smeenk mag het. Zij is al meer dan 60 jaar getrouwd met Gerrit (87 jaar) en kent haar pappenheimer. “Het Groene Lintje is voor beiden bestemd, dit doe je niet in je eentje, “ zegt Chris Baltjes, fractievoorzitter van GroenLinks Duiven. “Ja, ik pluk ook wel eens de bonen!” aldus mevrouw Smeenk. De bloemen, uitgereikt door Ben Schulte van GroenLinks Westervoort worden door haar in ontvangst genomen. Trots kijkt Gerrit Smeenk op zijn borst. De reacties zijn unaniem: volkomen verdiend.