Garantstelling van rijksoverheid in geval van voedseltekorten bij de voedselbanken

Afgelopen week waren er diverse berichten in de pers over de miljoenen Euro’s die Voedselbanken Nederland van de overheid heeft gekregen en waarvan nog niets is uitgegeven. De indruk wordt gewekt dat we veel geld hebben waar we niets mee doen. Dat klopt niet helemaal.

Wat is er aan de hand?
Voedselbanken Nederland heeft inderdaad een behoorlijk bedrag van 4 miljoen euro ontvangen van de overheid. Dit bedrag is een vangnet dat we alleen mogen gebruiken om voedsel te kopen als het aantal klanten, bijvoorbeeld door de Corona crisis, ineens sterk zal stijgen en er niet genoeg overtollig voedsel uit de markt gehaald kan worden.

De overheid wil voorkomen dat er voedseltekorten gaan ontstaan en we geen eten meer kunnen uitdelen aan de mensen die dat hard nodig hebben. Tot op heden hebben de voedselbanken nog geen gebruik hoeven maken van dit potje, Voedselbank Arnhem dus ook niet. De afspraak is ook dat als we geen tekorten krijgen, het geld weer terug gaat naar de overheid. Voedselbank Arnhem blijft inzetten op het verwerven van overtollig voedsel om zo voedselverspilling tegen te gaan. 

Op de website van voedselbanken Nederland lees je meer.