Bezorgdienst voor de Lokale Voedselbanken omgeving Arnhem

Anderhalf jaar geleden is is tijdens het Regionaal Overleg van de Voedselbanken gevraagd of we producten ook kunnen komen bezorgen. Inmiddels is er een projectgroep met een projectplan en zijn we zelfs begonnen met de uitvoering van dat plan. We verwachten eind februari 2021 de eerste bezorgroute vanuit het Distributiecentrum Arnhem te rijden. In eerste instantie langs 6 voedselbanken. De nieuwe Volvo vrachtwagen met flexibele koelvriesindeling is al besteld!

Logistieke verbetering noodzakelijk
Met de bezorgdienst verbeteren we een aantal belangrijke onderdelen in ons logistieke proces. Het aantal klanten van de voedselbank neemt de afgelopen jaren langzaam toen. Gelukkig neemt ook de hoeveelheid voedsel toe, maar daardoor wordt het wel steeds drukker in ons distributiecentrum. Ook komen lokale voedselbanken steeds vaker langs op het distributiecentrum om producten op te halen. Door al die busjes komt de veiligheid van vrijwilligers en voedsel in het gedrang. 

Veel busjes van lokale voedselbanken zijn te klein waardoor ze soms overbeladen raken. Ook zijn er steeds meer koelvriesproducten die bij 4 of 7 graden celcius gekoeld moeten blijven. Dat lukt niet altijd in de busjes doordat deze te kleine of geen koelcapaciteit hebben. Bovendien zijn al die busjes van de inmiddels 25 lokale voedselbanken in Gelderland en Utrecht die langs komen op het disbributiecentrum behoorlijk milieuvervuilend. De bezorgdienst lost al deze problemen op en is veel efficiënter.

We beginnen met een proef
“We hopen dat alle voedselbanken straks gebruik zullen maken van onze bezorgdienst. Elke voedselbank is zelfstandig en mag dus zelf besluiten of ze mee doet,” vertelt coördinator Bertran Stomp. “Door de bezorgdienst veranderen er wel een aantal werkzaamheden bij de voedselbanken. Dat zal vast wennen zijn en de nodige aanpassingen en flexibiliteit vragen van de vrijwilligers. Maar de voordelen van de bezorgdienst zijn groot. We starten eind februari met een proef die 3 maanden duurt. In die proef waaraan 6 voedselbanken meedoen, gaan we ervaring opdoen met de bezorgdienst en leren wat goed gaat en wat we kunnen verbeteren. Daarna willen we de bezorgdienst uitrollen naar meer voedselbanken. Tijdens de proefperiode brengen we geen kosten in rekening. Hierna vragen we een kleine bijdrage per pallet per bezorgbeurt.”