Voedselbanken en CO2-uitstoot

Voedselbanken gaan wereldwijd voedselverspilling tegen, maar de organisaties zorgen er ook voor dat er minder CO2 wordt uitgestoten. Volgens Amerikaans onderzoek besparen de voedselbanken jaarlijks 10 miljard kilo CO2.

Het Amerikaanse Global FoodBanking Network (GFN) legde de cijfers van voedselbanken uit 57 landen over de hele wereld naast elkaar. De voedselbanken zorgden er in 2018 voor dat 2,6 miljoen ton voedsel een andere bestemming dan de vuilnisbak kreeg. Hiermee werd volgens de organisatie 10,5 miljard kilo CO2 bespaard. Dat is evenveel als de uitstoot van 2,2 miljoen auto’s.

Inhoud rapport

Het rapport stelt dat wereldwijd 821 miljoen mensen honger lijden, maar dat tegelijkertijd ongeveer 1,3 miljard ton eetbaar voedsel jaarlijks wordt weggegooid. De landbouworganisatie van de Verenigde Naties, FAO, verwacht dat de vraag naar voedsel in de komende dertig jaar met 60 procent zal toenemen omdat de wereldbevolking groeit. GFN ziet in die verwachting een cruciale rol voor voedselbanken weggelegd, omdat zij een deel van de monden kunnen voeden. “We hopen dat de wereldwijde economie door dit rapport de vitale impact ziet die voedselbanken wereldwijd maken”, stelt Lisa Moon, CEO van GFN.
De Amerikaanse Boston Consultancy Group (BCG) becijferde vorig jaar al dat er $ 700 miljard bespaard kan worden als er minder voedsel verspild wordt.

In Nederland werken lokale afdelingen van de voedselbank samen met super- markten om voedselverspilling tegen te gaan. Niet alleen supermarkten en retailers kunnen voedselverspilling verminderen, ook met apps als Too Good To Go kan veel bespaard worden.