Laatste ontwikkelingen Voedselbank Arnhem

Het is goed om een keer stil te staan bij hoe het met onze voedselbank gaat. Qua groei, vrijwilligers, voedsel, financiën, het unieke winkelconcept. Zodat u leest hoe goed we uw steun kunnen gebruiken.

In 2018 is onze voedselbank stormachtig gegroeid: het klantenbestand nam toe met 29% tot 1138 huishoudens (meer dan 2.700 mensen). Ook in 2019 zet de stijging zich voort, inmiddels leveren wij iedere week voedsel aan ongeveer 1.200 huishoudens. Daarnaast leveren wij als distributiecentrum voedsel aan 24 lokale voedselbanken in de provincies Gelderland en Overijssel. Om u een idee te geven van de schaalgrootte: iedere week gaan er 100.000 producten ons magazijn in en weer uit. Hiervoor zetten zich iedere week 425 vrijwilligers in, die onze voedselbank (inclusief distributiecentrum) draaiend houden. Het lukt ons meestal goed om vrijwilligers te vinden, maar we kunnen altijd mensen gebruiken. Dat geldt op dit moment voor communicatie, fondsenwerving, vrijwilligerszaken, de uitgiftepunten en het facilitair beheer. Dus mocht u ons willen helpen: stuur een mailtje naar vrijwilligers@voedselbankarnhem.nl

Op zoek naar extra financiële middelen

Op financieel gebied hebben we een moeilijk jaar achter de rug: de kosten (voor brandstof, auto’s, energie) namen toe, maar onze structurele inkomsten zijn teruggelopen. Wij moeten dus op zoek naar extra financiële middelen. Wij runnen de gehele organisatie voor ca. € 333.000 per jaar en zijn vorig jaar bijna € 94.000 tekort gekomen. Daarom zijn extra fondsenwervers voor ons van groot belang.

Vers en gezond voedsel

Er is veel aandacht voor onze organisatie en dan met name voor onze winkel in de pers geweest. Het winkelconcept slaat enorm goed aan en veel andere voedselbanken komen een kijkje nemen om van ons te leren. Onze klanten zijn blij met de keuze die ze in de winkel kunnen maken. Wij richten ons in toenemende mate op het verkrijgen van vers en gezond voedsel. In de winkel komt dit bijvoorbeeld van Stadslandbouw Mooieweg en van de lokale supermarkten. Op het distributiecentrum komen de gezonde producten van het distributiecentrum van Albert Heijn en de Groente- en Fruitbrigade, waarbij wij wekelijks naar het Westland rijden om de (prachtige) overtollige producten op te halen. Avocado’s, paprika’s, sinaasappels, verse kruiden, we krijgen het in wisselende hoeveelheden allemaal binnen. Ook de Stichting Blij levert in het seizoen groente- en fruit direct van het land.

Steun ons
Zonder steun van al deze partijen zouden wij niet kunnen bestaan, dus daar zijn wij én onze klanten heel blij mee. Wilt u ons steunen? Kijk dan voor de mogelijkheden op onze website.