Op pad met een chauffeur

“Als een supermarkt nog een partij aardappelen heeft staan uit een actie die voorbij is, hebben we liever dat die supermarkt eerst even belt met de voedselbank of ze het kunnen komen brengen. Dat scheelt transportkosten. Of we halen het op. Die goedkope aardappelen hoeven toch nog niet bij het afval? Die zijn nog prima te eten.” Aan het woord is Fokko Munneke, chauffeur voor Voedselbank Arnhem. Iedere woensdag rijdt hij met de vrachtwagen langs ophaaladressen in de regio. Eind januari rijden we samen naar Tiel, naar Voedselbank Rivierenland, die na een belletje nog pallets vol kaas en vlees over blijkt te hebben.

Ook de aardappelen komen goed terecht

Aan de achterkant van de ‘afvalhal’ van de Lidl zijn manshoge kluizen en Fokko heeft afgesproken de vrachtwagen te parkeren bij een vaste kluis. De wagen moet precies op de juiste plaats komen te staan voordat van binnenuit de hal geopend kan worden. Na enige aanpassing past alles perfect en kunnen de pallets verse groente en fruit de vrachtwagen ingereden worden. Twee heftruckchauffeurs helpen een handje zodat de pallets niet voorover kiepen; de sterke kerels hebben er een boel lol om, maar alles gaat goed. Eén van hen vraagt of we nog aardappelen willen. Er zijn vier grote bakken piepers uit een actie over, die op het punt staan vernietigd te worden. We besluiten alleen de vijf kilo verpakkingen mee te nemen. De tien kilo verpakkingen laten we staan, die zijn niet goed te verdelen. Bovendien passen ze niet meer in de vrachtwagen; tot aan de klep zitten we vol. “Ik neem altijd alles mee,” zegt Fokko, “zonde om weg te gooien.”

Voedselverspilling tegengaan

Voedsel dat overblijft van een actie bij een supermarkt, wordt vaak vernietigd. De transportkosten naar het afvalbedrijf kunnen aardig in de papieren lopen. Die supermarkten zijn blij als dat voedsel, dat zij niet meer kunnen verkopen, nog een goede bestemming krijgt. Dat voedsel wordt weggebracht naar of opgehaald door de voedselbank. Zo werken we samen en gaan voedselverspilling tegen.